Törpenyulak

Javarészt olyan dolgokat foglalok össze amelyek saját, illetve tenyésztők tapasztalatain alapulnak. Minden másra ott a google.

VÁLASZTÁS

Nyuszi választásnál elsődleges szempont legyen a megbízható tenyésztői háttér. Sok kockázatot (szomorúságot) csökkenthetsz, ha genetikai rendellenességektől mentes lesz a kis nyuszi. Még egy fontos dolog még:  győződj meg róla: barátságos? A közeledésedre oda megy? Ha nem láttad a nyuszi szüleit, akkor is látszik kicsi korban mekkora lesz: nézd a fejét és a lábait.

TARTÁS

Teljesen mindegy a nyuszinak, hogy lakásban vagy kinn tartod, a következetesség a fontos.  Ha kinn van, rendszeresen fog zöldet enni, megszokja, nem lesz baj. Ellenben ha  egy benti nyuszi kiszabadul a kertbe, a friss zöld levelek emésztési problémát okozhatnak. A hideget is bírják, télen egy széltől védett helyen álló ketrec: bőven elégséges. Lakásban tartott nyuszinak minimum 100 centis ketrec ajánlott. Első perctől kezdve ki kell alakítani a módját, hogy a nyuszi legyen kinn, kézben, ölben, simogatva.

A folyamatos jól működő emésztés, ürítés a legfontosabb a nyusziknál. Én az itatókba mindig teszek néhány csepp almaecetet (biológiai úton erjesztett).  Két dolog miatt: az itatóban lévő pangó savasabb közegben nehezebben szaporodnak a baktériumok, másrészt jót tesz az emésztőrendszerüknek.  Alap a jó minőségű széna. Mindig legyen a tartóban. A táp ill. zöldség mennyiségét úgy kell megállapítani, hogy egy étkezés alatt elfogyjon, később szénázzon. Ha nem szénázik, vagy a széna nem jó minőségű, vagy sok tápot kapott. Tiltólistás zöldségek: K betűsök. Szeretik: zeller, zellerszár, répa (folyamatosan ne), paradicsom, paprika mag nélkül.  Gyümölcsöt nem szoktam, csak nagyon ritkán, akkor is maximum alma, eper.(almás, banános kézzel ne nyúljunk nyuszinkhoz, túl édes illat) Egy jó minőségű táp, jó minőségű széna kisebb kockázat a megbetegedésekre. Hangsúlyozom: nem jobb megoldás, biztonságosabb. Sajnos elég sok szomorú történetet láttam a következetlen étkezések miatt. Rendszeresen mérjük a nyuszink testsúlyát, könnyen híznak.

A nyuszik nem társas lények, nem igénylik fajtársuk jelenlétét. Ha valaki azt szeretné, hogy két nyuszija legyen, lány & ivartalanított bak a jó párosítás. Összeszoktatás lépéseire itt is oda kell figyelni.

Hosszabb bundánál kefe ajánlott, illetve néhány havonta (egyénfüggő) körömvágás. Ha hajlamos fog túlnövésre vágni kell. (doki ). Állatorvos mindenképp ajánlott min. évente egyszer: oltások, általános vizsgálat.

Minden állat tiszta, a nyuszik is könnyen szobatisztává vállnak: vannak akik forgácsot használnak alomnak: ezt szobában nem tartom jó megoldásnak: jó minőségű keményfa pellet és nyuszi wc a bevált recept. Bágyadtság, eltérő viselkedés, étvágytalanság, bőr, változások estén azonnal állatorvosi segítséget kell kérni.

A nyuszik jó fejek.