Dzungáriai törpehörcsög

.
Minden tekintetben rászolgált a kedves kezdő kisállat címre.

Javarészt olyan dolgokat említek, amelyek saját, illetve tenyésztők tapasztalatain alapulnak. Minden másra ott a google.

VÁLASZTÁS

Érdemes megbízható tenyésztőtől származó kicsit választani. Emlősöknél a jó genetikai háttér megnyugtató. A törpehörcsögöket gyors anyagcsere, viszonylag rövid életciklus jellemzi. Várható másfél, két év együtt töltött idő. Tervezéskor ezzel számolni kell.

TARTÁS

A törpék nem igénylik fajtársuk jelenlétét, mindig egy hörcsögöt ajánlok egy ketrecbe. Ha már kettő a cél, legyen két lány kicsi kortól együtt. No igen, ketrec. Nem tartom szerencsésnek terráriumban, akváriumban tartani őket. A ketrec jobban szellőzik, könnyebb takarítani. Alomnak érdemes jó minőségű forgácsot választani. Ritkán az apró méret a szemeknél gyulladást okozhat.

Hal, hüllő: akvárium, terrárium, emlősök: ketrec. Kivétel az afrikai törpesünök, náluk terráriumot ajánlok. Nálunk is terráriumban lakik BonBon, a süni. A sünök szeretnek felkapaszkodni a ketreceken, ha hátra esnek és beakadt a lábuk ajaj.

Az étkezés tervezése viszonylag egyszerű: jó minőségű magkeverék, kiegészítésként: uborka, alma, répa (annyira nem kedvenc), egy fél dió. Egzotikus gyümölcsöket ne adjunk nekik. Néha egy kis lisztkukacot is szívesen elfogyasztanak.

Mindig úgy fogjuk meg őket, mintha két kézzel vizet mernénk ki óvatosan. A felülről jövő gyors közeledést támadásnak vehetik.

Régi városi legenda, hogy elég nedvesség számukra a zöldségekből nyert folyadék mennyiség. Itatásra van szükségük természetesen.

Kedves, szórakoztató állatkák.