Akvárium

Ez a fejezet egy akvárium kiválasztásának szempontjait, indításának lépéseit veszi sorra. Igyekszem könnyen érthetővé tenni, csak az éppen alapvető biológiai, vízkémiai folyamatokat, összefüggéseket érinteni

TERVEZÉS

Alapvetően két fő dologgal kell tisztában lenni: rendelkezésre álló költségvetés, kiszemelt halak és növények igényeivel, számával.  Bizony, tudunk találni közös metszéspontot.

KIVÁLASZTÁS

Gyári szett vagy egyedi méret. Visszakanyarodok a Tervezés ponthoz: nagyobb víztér igényű halaknak gyári szett szóba se jöhet, több száz literekről beszélünk.  Kisebb akváriumnak tökéletes szobadísszé varázsolható egy gyári szett.

ELHELYEZÉS

Terhelhető, statikailag stabil, egyenes felület. Ez a 3 a legfontosabb szempont.

TELEPÍTÉS

Az aljzatot alaposan mossuk át egy tiszta vödörben, egészen addig míg nem lesz kristálytiszta. Helyezzük be, ültessük el a növényeket, kapcsoljuk be a szűrőt, majd dőljünk hátra.

Várjunk. Hogy mire? Essünk túl azon a kis kémia, biológia gyorstalpalón. Nitrogén kerül a vízbe a csapvízből, hal eleségből. A halak ammóniát választanak ki, ami ammóniummá alakul át Az ammónium nitrosomas baktérium közreműködésével oxigén segítségével nitritté alakul. A nitrit mérgező: 1mg/liter halált okozhat halainknak. Nehéz légzés, nyitott szájú tetem, rángatózás: ezek a nitrit mérgezés tünetei.  Kb  10-14 nap múlva nitritcsúcs, érdemes vízcserével könnyíteni az értékeken. (pl sera Nitrivec adagolás jótékony hatású indításkor, éppen ezért). A nitrit nitrifikációs baktériumok segítségével nitráttá alakul. A nitrát sokkal kevésbé mérgező, mégis figyelni kell, hogy ne legyen magas a szintje. Ha halaink színe fakul, fiatal halaink nem növekednek, megnő az algásodás, ezek a magas nitrát szint jelei.  Átlagos kisebb belső szűrős akváriumban a nitrátbontás mértéke rendkívül csekély (alacsony áramlási sebesség, illetve oxigén mentes környezet kellene), ezért javaslom mindig a részleges vízcsere fontosságát. (hetente, kéthetente 1/3 – természetesen terhelés függő.) Egy akváriumnak oxigénnel jól ellátottnak kell lennie. A növények miatt este a legnagyobb az oxigén szint. Értelemszerűen a víz oldott oxigén szintje magasabb kell, hogy legyen, mint amennyi a felhasználás. Ha a halak pipálnak, az már komplex probléma halmazt jelez. A gázcsere a vízfelszín mozgása révén jön létre, ezért ajánlatos például a külső szűrő benyomó ágát eszerint állítani.

Tápanyaghiány a növényeken:

nitrogénhiány: fehér sárga apró levél. Korai jele: Öreg levelek sárgulni kezdenek.

kálciumhiány: csavarodott levél

magnéziumhiány: sötét erezet, halvány levél

foszfáthiány: öreg levelek sárgulnak, barnás foltok

vashiány: egész növény sárgul

káliumhiány: sárga lyukak a levélen

A rendszeres mindent kipakolni, átfőzni, savazni, csírátlanítani városi legenda felszámolásához remélem közelebb jutottunk.

 

Halazni jó!